Sanallaştırma, mevcut donanımı mantıksal bölümlere ayırarak bir fiziksel makinenin sanal makineler (Virtual Machine – VM) oluşturmak suretiyle birden fazla makine olarak kullanılmasını sağlayan, donanımın kullanılma oranlarını artıran, sistem üzerinde kullanılan yazılımların fiziksel donanıma bağımlılığını en aza indiren, sistem maliyetlerini önemli ölçüde azaltan, kullanılan sistemin önemli ölçüde ölçeklenebilmesini sağlayan ve sistemin istenen boyutlara genişlemesinde sorunları en aza indiren bir yöntemdir. Sanallaştırma teknolojileri, sanal makineleri birbirinden izole edebilir ve sanal makinelerdeki programların güvenli bir şekilde çalışmasın sağlar.
Sanallaştırmaya niçin ihtiyacımız vardır?
Sanallaştırma teknolojilerinin kullanıldığı sistemler üzerinde verimlilik, süreklilik ve işlevsellik avantajlarının yanı sıra, bilgi güvenliği alanında olumlu etkileri gözlenmiştir.
Sanallaştırma aynı zamanda bir çok yönden fiziksel sunucular kullanmak yerine bir kaç fiziksel sunucu üzerine birden fazla sanal makina kurularak hem yedekleme hem de veri güvenliğini sağlama açısından büyük bir kolaylık sağlamıştır.
Sanal Makina Mimarisi Nedir?
Sanallaştırma uygulanan bir sistemde ilave donanım kullanılmamaktadır. Sanallaştırma yazılımı vasıtasıyla sanallaştırma katmanı oluşturulmaktadır. Sanallaştırma katmanı, mevcut donanımı yönetecek ve onu sarmalanmasını sağlayacak şekilde kaynakları yönetme yetkilerine sahip olur. Mevcut donanımlar oluşturulacak birden fazla VM tarafından ayrı ayrı kullanılırlar. Sanallaştırma teknolojilerinde kullanılan mimari aşağıdaki görselde gösterilmiştir.

Sanal Makina Platformları Nelerdir?
Sanal makine platformları, donanımın sanallaştırılmasını sağlayan temel yazılımdır. Mevcut tanımlanan bütün donanım parçaları bu yazılımlar sayesinde ortak bir havuzda toplanır. Kaynakların tahsisi, kullanımı, donanımın kontrolü bu yazılımlar tarafından sağlanır. Sanallaştırma platformları doğrudan donanımın üzerine ya da donanım üzerine önce bir işletim sistemi kurulduktan sonra kurulabilir.
Microsoft Hyper-V
İlk versiyonu Microsoft Viridian olan Hyper-V Server, Microsoft firması tarafından X64 mimariye sahip bilgisayarlar için sanallaştırma platformu olarak geliştirilmiştir. Windows tabanlı sunucular üzerinde kurulmaktadır [43]. Microsoft Windows dışındaki işletim sistemlerini de çoklu olarak verimli bir şekilde tek bir sunucuda işletebilir.
Hypre-V üzerinde, VM’ler kesinti yaşanmadan göç ettirilebilirler. VM’ler için tahisis
edilen depolama birimleri esnek kullanılabilir, ekleme çıkarma yapılabilir. Hyper-V’ye özel, Hyper-V ağ sanallaştırma yeteneği, VLAN’ların yerini tutmaktadır. Hyper-V, 32 çekirdek işlemciye kadar sistemi yönetebilir ve üzerinde 1 Terabayt(Terabyte, TB) depolama birimi tanımlanabilir.
VMware
VMware sunucu sanallaştırma pazarının lideridir. Aynı zamanda masaüstü seviyesinde sanallaştırmanın da ön sıralarında kendisine yer bulur. İşletim sistemleri üzerinde çalışan versiyonlarının yanı sıra, ESX ve ESXi adında doğrudan donanım üzerinde çalışan hipervizör versiyonları da vardır.
Oracle Virtual Box
Önceden Sun Virtual Box olarak bilinen Oracle Virtual Box, Oracle firması tarafından üretilen işletim sistemi içinde sanal makineler kurulmasına yaran yazılımdır. Açık kaynak kod kullanıldığı için ücretsiz olarak elde edilebilen yazılım, kişisel kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği yazılımdır. Aynı zamanda ticari ve kurumsal alanlarda da kullanılabilen yazılım, 32 bit ve 64 bit mimaride çalışabilmektedir.
Citrix Zen
Xen, Ian Pratt isimli yazılımcı önderliğinde Xen Source şirketi tarafında geliştirilen sanallaştırma yazılımıdır. Cambridge Üniversitesi bünyesinde bir araştırma projesi içerisinde geliştirilmeye başlanan yazılımın yaygın kullanımına 2003 yılında başlanmış olup, daha sonra Xen Source isimli şirketi kuracak olan Xen, Ian Pratt
liderliğinde geliştirilmiştir.
Red Hat Enterprise Virtualization
Açık kaynaklı ve Linux tabanlı yazılım geliştiren Red Hat şirketi, sanallaştırma yazılımı olarak ürettiği Red Hat Enterprise Virtualization bireysel kullanıcılar için toplam sahip olma maliyeti çok düşüktür. Canlı göç, güç yönetimi ve ulaşılabilirlik yetenekleriyle 32 bit ve 64 bit mimaride çalışabilmektedir.
Son olarak sanallaştırma da güvenlik ve ağ güvenliği konularına ayrı bir postta değineceğiz. Yazımızda eksik kalan veya tamamlamak istediğiniz yerleri yorumlarada belirtebilirsiniz.